House Y / Arkkitehtitoimisto Teemu Pirinen

first_img Finland Houses ArchDaily Save this picture!© Marc Goodwin+ 30 Share House Y / Arkkitehtitoimisto Teemu Pirinen Photographs:  Marc Goodwin Manufacturers Brands with products used in this architecture project “COPY” House Y / Arkkitehtitoimisto Teemu PirinenSave this projectSaveHouse Y / Arkkitehtitoimisto Teemu Pirinen ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/870374/house-y-arkkitehtitoimisto-teemu-pirinen Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/870374/house-y-arkkitehtitoimisto-teemu-pirinen Clipboard Photographscenter_img Area:  194 m² Year Completion year of this architecture project Year:  Manufacturers: Muuto, Normann Copenhagen, Sapa Building System International NV, SparthermStructural Engineer:Risto LinnakangasHVAC:Iisalmen Putkiasennus OyElectrical Designer:Iisalmen Sähkö- ja Automaatiosuunnittelu OyBuilder:Rakennusliike Meserak OyGlazing:Savon Lasituote OyFixture Design:Tintti Kangaskolkka, Suunnittelutoimisto Tintti Kangaskolkka OyCarpenter (Fixtures):Juha Huttunen, Vahtituvan PuusepänverstasFireplace:Takkamaailma OyArchitect In Charge:Teemu PirinenLandscape Designer:VSU Maisema-arkkitehdiCity:IisalmiCountry:FinlandMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Marc GoodwinText description provided by the architects. The client inherited an unattractive “McMansion” with poor spatial layout from his father. The house was designed to meet the tastes of the former generation. The site also featured a large pompous garden with extensive manicured lawns. The house was too big and expensive to maintain. The client wanted to restore the plot to a natural pine forest, and built a small home that fully engages with the surrounding landscape. An added bonus to the restored pine forest is that the client doesn’t need to mow any lawns! The new house and garden have been designed to meet contemporary tastes. Hence, this project represents generational shift in design ideology / ecology.Save this picture!© Marc GoodwinConceptThe house consists of three barns put together in a y shape. Each of the three wings possess a different spatial scale (width & height) to meet their individual functions and to create a sense of hierarchy. The scales change to always maintain a pleasant atmosphere. Because of the amazing location, perfect natural light conditions and vistas, the architect did not want to emphasize a specific view. The design concept allows an uninterrupted 245° lake-view. The daily functions of the house follow the cycle of the sun: meals starting with breakfast, evening socializing in the lounge, sauna and bed. Because it is situated on a windy site, the Y-shaped house concept provides protected yards on each side of the house.Save this picture!© Marc GoodwinThe house and the patio are raised to enhance the experience of the scenery. In doing so the scenery appears even more magnificent and imposing than it actually is. By building the living room as a canopy toward the lake the room appears to be floating above water (when viewed from the interior). You cannot see the shoreline of the plot from inside the living room. There is an exit from every room of the house, so in the summertime the interior and the exterior are truly one.Save this picture!© Marc GoodwinExteriorThe house was designed to possess a dual quality. From the side of the main entrance it appears closed, old and traditional (hopefully even a little bit shabby). On the other side, towards the lake, the house opens up with lots of glass and large patios. The wood used on the exterior is untreated so that it will turn grey over time. A goal was to design the exterior to appear scaleless. The important thing was to make the windows to appear as openings on the walls of three connected barns.Save this picture!© Marc GoodwinInteriorThe interiors are clad with a subtly whitened spruce to enhance the experience of the scenery. The concept of three inter-joined wings and extensive use of glass create a spatial flow inside the house. The cell like spaces of the bathrooms and bedrooms are introduced into the open interior space as boxes made of white plywood. This was done to enhance the illusion of an old barn that has been  converted into a contemporary house. Finally, as a traditional focal point in a home, a large black fireplace acts as the centerpiece of the interior.Save this picture!© Marc GoodwinSave this picture!Floor PlanSave this picture!© Marc GoodwinProject gallerySee allShow lessB30 / KAAN ArchitectenSelected ProjectsOak Cabin / Out of the ValleySelected Projects Share CopyHouses•Iisalmi, Finland Projects “COPY” Architects: Arkkitehtitoimisto Teemu Pirinen Area Area of this architecture project 2016 CopyAbout this officeArkkitehtitoimisto Teemu PirinenOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesIisalmiFinlandPublished on May 03, 2017Cite: “House Y / Arkkitehtitoimisto Teemu Pirinen” 03 May 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalShelvingZeitraumWardrobe – Hide & ParkSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Qd-ClassConcrete FloorsSikaIndustrial Floor CoatingsStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Stone SeriesWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – FerroFinestra W20Panels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsMIS Facade PanelUrban ShadingPunto DesignPavilion – TentChairsInterstuhlConference Chair – Low With CastorsWoodreSAWN TIMBER co.Pre-Weathered Wood CladdingMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*