Koops Mill / Mark Fairhurst Architects

first_imgPhotographs:  Adam-Scott, Acorn Estate Agent “COPY” M&E Engineers: CopyMixed Use Architecture, Apartments, Refurbishment•London, United Kingdom Energy Solutions 2015 Mixed Use Architecture John Grimes Partnership Ltd Projects United Kingdom ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/782727/koops-mill-mark-fairhurst-architects Clipboard Area:  7188 ft² Year Completion year of this architecture project Save this picture!© Adam-Scott+ 23 Share Energy Consultants: “COPY”center_img Developer/ Contractor:Kuropatwa Ltd.Concept Architect On The Initial Planning Scheme:Chassay StudioCdm Coordinator:GKR AssociatesParty Wall Surveyor:GKR AssociatesResidential Area:7,771 ft2Commercial Area:2,465 ft2Landowner Client:Obenshaw LtdCity:LondonCountry:United KingdomMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Adam-ScottRecommended ProductsFiber Cements / CementsDuctal®Ductal® Cladding Panels (EU)WoodLunawoodThermo Timber and Industrial ThermowoodFiber Cements / CementsRieder GroupFacade Panels – concrete skinWoodEGGERWood-based materials in EGGER HeadquartersText description provided by the architects. The development, Koops Mill, successfully resolves the complex historic and industrial context in the heart of the Capital. The ‘brownfield’ development is a template for successful urban design at a time of acute housing shortage. The building provides innovative high quality contemporary accommodation of excellent value for money within a competitive market place.Save this picture!Courtesy of Mark Fairhurst ArchitectsProject and Site LocationA mixed use development comprising two ground floor commercial units totalling 2,475 sq/ft, two 1-bed, three 2-bed, two 3-bed residential flats and a standalone studio house. The ‘brownfield’ development is located to the rear of Neckinger Mills at 162-164 Abbey Street. The site is within 10 minute walk to Bermondsey Station and the Design Museum on the river front, and walking distance to London Bridge and Borough Market.Save this picture!© Adam-ScottExisting ContextThe project is built within the curtilage of the Grade II Listed 19th Century former tannery mill. The building represents the last surviving Victorian mill building in Bermondsey following the Blitz. Victorian tanning pits were originally located to the rear of the mill adjacent to the Greenwich railway viaduct and later developed with a mid-20th Century prefabricated ‘Atcost’ shed used as a commercial workshop, which fell into disrepair. The former warehouse was converted in the early 1980’s into some of the first warehouse ‘loft’ apartments in London providing large open plan living spaces within an existing industrial building along with studio accommodation where Mark Fairhurst Architects was first established. In 1994 the Jubilee Extension Underground line was constructed 26 metres directly under the site which along with the heavily used railway viaduct, into London Bridge, created a significant design challenge.Save this picture!© Adam-ScottDesign Considerations and FeaturesThe building is approached via a gated courtyard, paved with recycled cobbles, providing communal access and parking to the building and existing development. The massing is stepped backed at each ascending floor creating private landscaped terraces for the apartments reducing the visual impact on the existing tenants.Save this picture!© Adam-ScottThe large double glazed aluminium windows, with subdivisions, mirror the existing cast iron Victorian warehouse windows; structural glass balustrades, rustic dark grey bricks, render and aluminium mesh cladding accentuate the new massing.Save this picture!SectionTo complement the scale of the existing warehouse apartments the client was keen to provide generous sized units to maintain the character and quality of the existing development. The project features a 3-bedroom penthouse on the third floor with an atelier scaled north facing glazed sloped roof over the living space offering an uncompromising amount of natural daylight and exceptional view to the Shard.Save this picture!© Adam-ScottTypes of ConstructionThe building was constructed from a steel framed structure with precast concrete hollow-core floor planks and an in-situ composite reinforced concrete topping to reduce the building weight and temporary support during the construction. A reinforced concrete deep strip foundation bears into gravel designed to minimise the bearing stress on the underground tube line directly below the site.Save this picture!© Adam-ScottThe foundation strips have been cut short with a cantilevered reinforced concrete slab arrangement along the western elevation facing the railway viaduct to prevent undermining the historic viaduct foundation. A brick cavity wall has been used at the ground and first floor to maintain the acoustic integrity of the flank details while a light gauge galvanised steel framing system supporting the insulated render finish has been used to the upper floors to reduce the dead load onto the steel beams as the massing cascades inwards.Save this picture!© Acorn Estate AgentSustainabilityThe residential units have achieved Code for Sustainable Homes Level 4 rating and EPC A or B ratings while the ground floor office unit has achieved the BREEAM ‘Excellent’ rating.  13 enclosed residential bicycle storage spaces and 4 secured commercial bicycle storage spaces are provided on site to encourage cycling. The building is substantially thermally insulated and has windows and cladding systems with high thermal and acoustics performance.  A mechanical heat recovery ventilation system is standard to all apartments maintaining energy efficiency as well as acoustic protection to the occupiers.Save this picture!© Adam-ScottProject gallerySee allShow lessRural Urban Framework Brings Urban Amenities to Ulaanbaatar’s Tent CitiesArticlesWhite Arkitekter Named Finalist in Nordic Built ChallengeArchitecture NewsProject locationAddress:Koops Mill Mews, London SE1, United KingdomLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Acoustic Consultants: Photographs Koops Mill / Mark Fairhurst ArchitectsSave this projectSaveKoops Mill / Mark Fairhurst Architects Dee Environmental Solutions Limited KP Acoustics Koops Mill / Mark Fairhurst Architects Structural Engineer: Year:  ArchDaily Architects: Mark Fairhurst Architects Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/782727/koops-mill-mark-fairhurst-architects Clipboard CopyAbout this officeMark Fairhurst ArchitectsOfficeFollowProductsWoodGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsMixed Use ArchitectureResidential ArchitectureHousingApartmentsRefurbishmentLondonEnglandUnited KingdomPublished on March 05, 2016Cite: “Koops Mill / Mark Fairhurst Architects” 05 Mar 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassGlassMitrexSolar GreenhouseLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsFaucetsDornbrachtKitchen Fittings – EnoWoodSculptformTimber Tongue and Groove CladdingMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonHanging LampsLouis PoulsenPendant Lights – KeglenBlinds / Mosquito Nets / CurtainsBANDALUXPleated ShadesEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWoodBlumer LehmannCNC Production for Wood ProjectsMaterials / Construction SystemsCaneplex DesignPoles – Tonkin BambooFibre Cement / ConcreteTegralFibre Cement Slate Roofing – Thrutone Endurance SmoothMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*