Podkowa House / Jakub Szczęsny + Ryszard Szczęsny

first_img “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/535992/podkowa-house-jakub-szczesny-ryszard-szczesny Clipboard Podkowa House / Jakub Szczęsny + Ryszard Szczęsny Houses Copy• Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/535992/podkowa-house-jakub-szczesny-ryszard-szczesny Clipboard Save this picture!© Radek Wojnar+ 37 Share Year:  “COPY” Podkowa House / Jakub Szczęsny + Ryszard SzczęsnySave this projectSavePodkowa House / Jakub Szczęsny + Ryszard Szczęsny ArchDaily Year:  2013 Architects: Jakub Szczęsny, Ryszard Szczęsny Year Completion year of this architecture project photographs:  Radek WojnarPhotographs:  Radek WojnarStructural Design:Sławomir Pucek, Ryszard NalepskiLandscape Design:Robert NowickiContractor:Nowy KonstancinTable Design:Paweł JasiewiczMurals:Maurycy GomulickiIn Situ Art Installations:Kuba BąkowskiAuthor’s Cooperation:Tomasz FabirkiewiczMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Radek WojnarText description provided by the architects. A triangular, forestal plot is situated in one of pre-war garden cities around Warsaw. Apart from responding to client’s brief, the house had to respond to it’s primary condition of need to maintain maximum of existing trees, which could be obtained only through fitting structure’s shape into the trees. The condition was partially imposed by restrictive local regulations due to status of Podkowa being a natural and cultural monument.Save this picture!Floor PlanWhat occured as best approach was a design based on Voronoi formula: the layout of trees was triangulated and the lines were divided in two by perpendiculars that were later offset appoaching as much as possible the trunks. This way, the layout of zero level was developed; the level below was retracted in order to guarantee minimum necessary space to secure root systems of surrounding trees, making the zero level become an elevated platform placed on average one metre above ground level. The approach of fitting a 300m2 groundfloor between the trees and „hiding” the cellar under the platform in order to save trees was well perceived by clients, a couple with three children, and by a number of authorities surveiling the location- from Voivodship Conservator of Cultural and Natural Heritage, through local Town Hall, to Regional Authority of Governmental Forests, all of which unofficially claiming that it will be nearly imposssible to build in a given condition. In case of one of the officials, a lady from Architecture Department in local administration’s bureau, we’ve received the permit because she enthousiastically said, that the house makes her think of her childhood, when she was spending holidays in socialist camping huts by the lakes, which actually makes sense: a coule of months after moving in, my client called me saying he loves to stay in the house, because he feels like being on vacation ( that’s a success! ).Save this picture!© Radek WojnarAfter months of enforcing the project through various authorities we’ve managed to receive the building permit, to choose the contractor and start building.

     The house is a single-floor (270m2) structure with a cellar (150m2) covered with vertical Siberian cedar panels. The flat roof was shaped in a way providing best geometry for getting rid of fallen leaves and fitting a number of skylites- a welcomed type of window in such location.
Groundfloor is composed out of clearly divided night ( with five bedrooms and three bathrooms, a workspace and two wardrobes) and day ( entry, living, dining and kitchen) zones. It’s cut with three patios for visual continuity and maintenance of trees growing in the middle of the perimeter of the house. The biggest issue was the location of the garage with it’s gate and a ramp, due to a line of thick oaks along the access road, we’ve managed with a light steel platform.Save this picture!© Radek WojnarThe interiors are rectangular, thus with the exeption of the dining room, where we’ve decided to design a special convertible table that fits the triangular shape of the room and can host from 8 to 20 people. The appointed designer was Paweł Jasiewicz, a renowed and specialized wooden furniture designer. The day and night zones are divided by a long wall covered with a vibrating mural by Maurycy Gomulicki, who also proposed „a post-orgasmic chill ceiling mural” ( as he has put it ) in the master bedroom. Kuba Bąkowski was invited to develop a series of in-situ art installations basing on video projections, since January 2014, two were realized.Save this picture!© Radek WojnarSince the beginning of construction the family got bigger, so the guest room was transformed into a new bedroom for the fourth child. When I’ve asked my client, who overtime became a friend, if he doesn’t regret spending a fortune on a house, he replied: „Man, I want to die here!”. That’s a reward.Save this picture!© Radek WojnarProject gallerySee allShow lessA Future Without Slums: Too Good to be True?ArticlesBeyond Ruin Porn: What’s Behind Our Obsession with Decay?Articles Share 2013 Photographs CopyAbout this officeJakub SzczęsnyOfficeFollowRyszard SzczęsnyOfficeFollowProductsWoodSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousesPublished on August 16, 2014Cite: “Podkowa House / Jakub Szczęsny + Ryszard Szczęsny” 16 Aug 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemPlasticsMitrexSolar SidingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BronzeArmchairsAndreu WorldGrand Raglan – Lounge ChairSinksBradley Corporation USASinks – Frequency® FL-SeriesPlantingSikaGreen RoofsStonesCosentinoSilestone Surfaces – Ethereal CollectionMetal PanelsLongboard®Aluminum Battens – Link & Lock – 8″Panels / Prefabricated AssembliesFranken-SchotterFacade Panels – Dietfurt LimestoneWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusWoodGustafsWood Cladding in St. Erik Eye HospitalLightsKKDCLighting – Groove FLEXMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*